Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8306
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 635
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8306
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10042
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 635
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, na przemian dodaję po jednym żółtku i po 2 łyżki cukru. Mąkę przesiewam przez sito i delikatnie mieszam z masą jajeczną. Blaszkę o wym 24x36 cm wykładam papierem do pieczenia, przelewam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok 30 min. Upieczone wyjmuję i studzę.
Galaretki mieszam z żelatyną i rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam by galaretka osiągnęła temperaturę pokojową. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję cukier, chwilę miksuję. Zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję porcjami trzykrotnie zmielony twaróg lub ser wiaderkowy. Do gotowej masy cienki strumieniem wlewam zimną galaretkę. Masę serowa wylewam na upieczony spód biszkoptowy i schładzam w lodówce, aż całkowicie stężeje.
Jagody zasypuję cukrem i odstawiam na kilkanaście minut, aż puszczą sok. Podgrzewam na gazie i do wrzących dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z woda. Chwilę gotuję i zestawiam z ognia. Następnie wsypuję łyżkę żelatyny i mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Gotowe ciasto wyjmuję z lodówki, układam po kawałku na talerzykach i polewam przestudzoną frużeliną jagodową.