Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wam mija czwartek u nas kolejny dzień upału ale że mój mąż Jan ma dziś imieniny z tej okazji zrobiłam sernik na zimno ale nie tradycyjny jak każdy potrafi zrobić ? To jest mój wymyślony debiut i nie żałuję że taki wymyśliłam ponieważ wyszedł petarda. Na takie upały w sam raz tym bardziej że schładza się go w lodówce
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 350
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 45
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 369
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 810
Składniki
Na początek przygotować krem śmietankowy, do miski wlać zimne mleko dodać proszek z opakowania i zmiksować na najwyższych obrotach na jednolitą masę następnie dodać twaróg z kostek ( ja kupuję w Biedronce w kostce taki którego nie trzeba mielić, wsypać cukier i całość zmiksować do połączenia się składników. W międzyczasie przygotować galaretki u mnie arbuzowa i kokosowa, arbuzową rozrobiona w półtorej szklanki wody ostudzoną wstawić do lodówki, kokosową również rozrobić w półtorej szklanki gotującej wody i pozostawić do lekkiego stężenia
Jak już różowa galaretka jest całkowicie zimna wyjąć ją z lodówki i wlać do zmiksowanego kremu z twarogiem i cukrem, jeśli ktoś z państwa ma ochotę można użyć innych smaków i kolorów galaretek. Wlaną galaretkę zmiksować na jednolitą masę twarogowo - kremową. Na blaszkę 32 na 23 układać ciastka zamoczone w kawie rozpuszczalnej wcześniej przygotowaną czyli cztery łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w szklance wody szklanka poj. 210 ml. Na wyłożone ciastka przełożyć całą masę twarogową i nakryć ją ciastkami zamoczonymi w kawie rozpuszczalnej
W czasie gdy mamy już przygotowany sernik do schłodzenia, brzoskwinie umyć mogą być również z puszki pokroić je w plastry czyli połówkę brzoskwini pokroić na mniejsze plastry widoczne na zdjęciach. Na ciastkach poukładać dowolnie brzoskwinie lub swój ulubiony owoc i zalać zalać lekko lekko tężejącą kokosową galaretką lub kto jaką woli. Przygotowany sernik wstawić na co najmniej dwie godziny aby wszystko dokładnie się związało ze sobą a galaretka stężała
Sernik wyszedł pierwsza klasa bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada. Mąż zachwycony ponieważ nie spodziewał się takiego prezentu na imieniny. Po mimo imienin to taki sernik sprawdzi się w sam raz na te okropne upały. Zniknął tak szybko że dobre tyle co zrobiłam zdjęcia. Krem i galaretki mogą państwo dać według swego uznania i smaku