Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser z wykorzystaniem owoców sezonowych.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 63
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 26
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 63
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 26
Składniki
Ciastka zmielić, rożsypać w tortownicy o średnicy 26 cm.. Skropić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Można użyć cienkiego blatu biszkoptowego.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Przestudzić. Zmiksować z serem.
Czerwone porzeczki przebrać i smażyć w garnku z grubym dnem , razem z wodą i cukrem aż się rozpadną. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać 1 łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odłożyć kilka łyżek musu do oblania ciasta. Pozostałą żelatynę (3 łyżki) rozmieszać z wodą i odstawić do lekkiego stężenia. Maślankę zmiksować, stopniowo dodawać zimny mus porzeczkowy i tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki by masa szybciej zgęstniała. Wylewać po 2-3 łyżki na środek tortownicy: raz masę serową raz masę maślankową z musem porzeczkowym aż do wyczerpania. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Oblać gęstniejącym musem. Udekorować gałązkami porzeczek.