Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser z wykorzystaniem owoców sezonowych.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2824
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 82
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2824
Składniki
Ciastka zmielić, rożsypać w tortownicy o średnicy 26 cm.. Skropić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Można użyć cienkiego blatu biszkoptowego.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Przestudzić. Zmiksować z serem.
Czerwone porzeczki przebrać i smażyć w garnku z grubym dnem , razem z wodą i cukrem aż się rozpadną. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać 1 łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odłożyć kilka łyżek musu do oblania ciasta. Pozostałą żelatynę (3 łyżki) rozmieszać z wodą i odstawić do lekkiego stężenia. Maślankę zmiksować, stopniowo dodawać zimny mus porzeczkowy i tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki by masa szybciej zgęstniała. Wylewać po 2-3 łyżki na środek tortownicy: raz masę serową raz masę maślankową z musem porzeczkowym aż do wyczerpania. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Oblać gęstniejącym musem. Udekorować gałązkami porzeczek.