Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny deser z wykorzystaniem owoców sezonowych.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 44
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 143
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 44
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 143
Składniki
Ciastka zmielić, rożsypać w tortownicy o średnicy 26 cm.. Skropić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Można użyć cienkiego blatu biszkoptowego.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie. Przestudzić. Zmiksować z serem.
Czerwone porzeczki przebrać i smażyć w garnku z grubym dnem , razem z wodą i cukrem aż się rozpadną. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać 1 łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać. Odłożyć kilka łyżek musu do oblania ciasta. Pozostałą żelatynę (3 łyżki) rozmieszać z wodą i odstawić do lekkiego stężenia. Maślankę zmiksować, stopniowo dodawać zimny mus porzeczkowy i tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki by masa szybciej zgęstniała. Wylewać po 2-3 łyżki na środek tortownicy: raz masę serową raz masę maślankową z musem porzeczkowym aż do wyczerpania. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Oblać gęstniejącym musem. Udekorować gałązkami porzeczek.