Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki, borówki amerykańskie i mango.
miska o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1845
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4734
Składniki
Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc mango wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami pomarańczowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie zagotowujemy 500 ml mleka, do mleka dodajemy rozpuszczoną w szklane wody 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy. Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem mango. Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań. Smacznego !!!