Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kilku dni upał, więc nie chce się włączać piekarnika ale coś słodkiego by sie zjadło :-) więc powstał pyyyszny, orzeźwiający, kolorowy sernik na zimno z mnóstwem galaretek. Gorąco polecam :-)
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2882
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1171
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13650
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2802
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 2882
Puree z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznego, ziemniaczanego. Cech...
Odsłon: 1171
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 13650
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2802
Składniki
Galaretki do masy sernikowej przygotowałam wieczór wcześniej, żeby szybciej poszło :-). Każdą z 5-6 galaretek należy rozpuścić w 400ml i wystudzić na głębokim talerzu lub płaskiej misce. Gdy zgęstnieje całkowicie (kilka godz.) pokroić w kostkę. Spód: Herbatniki zmielić na piasek w malakserze lub rozgnieść wałkiem w woreczku foliowym. Dodać do nich stopione masło i wymieszać, aż powstanie wilgotna kruszonka. Masę wyłożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 40x25cm, docisnąć.
Masa serowa: Żelatynę wsypać do kubka i zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją na małym ogniu (lub w mikrofalówce), ciągle mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia. Twaróg utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki sera i wymieszać. Następnie dodać ją do pozostałego sera i dokładnie wymieszać (uwaga! masa z żelatyną bardzo szybko tężeje, więc trzeba się streszczać :-) ). Do masy serowej dodać pokrojone, kolorowe galaretki i wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki w blaszce, wyrównać.
Wierzch: Galaretki czerwone rozpuścić w 750ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. Na masie serowo - galaretkowej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Najlepiej na noc. Smacznego :-)