Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno ze spodem na bazie maślanych herbatników oraz lekko kwaśnymi wiśniami z kompotu
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3740
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2079
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5524
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5543
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3740
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2079
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5524
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5543
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Żelatynę dodajemy do zimnego mleka i podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie należy dopuścić do zagotowania ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mielony ser przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Kilka łyżek sera mieszamy razem z wystudzoną żelatyną, następnie dodajemy cały czas miksując do sera. Cukier puder przesiewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie łączymy z cukrem waniliowym, przesianym mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny. Śmietankę z małą szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, owijamy folią i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje. Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wiśnię układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do zgęstnienia, a najlepiej na całą noc.