Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły Wam się tradycyjne serniki? Skorzystajcie z tego przepisu! Dodatek pasty pistacjowej do masy nada jej niepowtarzalnego smaku! Sernik wyjdzie aksamitnie kremowy, delikatny, zwarty i zyska piękny pistacjowy kolor. Przepis nie należy do skomplikowanych, dlatego poradzą sobie z nim nawet amatorzy.
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1940
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29465
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 779
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 1940
Torcik Wenecjanka to wariacja na temat słynnego włoskiego deseru tiramisu. Za...
Odsłon: 29465
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 779
Składniki
Przygotuj najpierw spód. Ciastka rozdrobnij na konsystencję suchego piasku. Możesz to zrobić z pomocą blendera albo przekładając ciastka do torebki strunowej i rozbijając je tłuczkiem. Rozpuść masło w rondelku i połącz składniki. Masa powinna być lekko mokra. Wyłóż ją na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij mocno szpatułką albo łyżką, aby masa równomiernie była rozłożona w formie. Przełóż całość do lodówki na minimum 20 minut.
W tym czasie zrób masę sernikową z pistacjami. Zmielony twaróg przełóż do miski, dodaj mascarpone i gotową pastę pistacjową. Przelej też mleko skondensowane. Wszystkie składniki zmiksuj krótko. Na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
Jajka delikatnie zmiksuj, aby żółtka i białka się połączyły. Mieszając masę na małych obrotach, dodawaj je stopniowo do masy sernikowej.
Pistacje posiekaj drobno, wmieszaj delikatnie do ciasta. Przełóż na schłodzony spód.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i piecz przez godzinę. Wystudź przy lekko otwartych drzwiczkach.