Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy to prawdziwy klejnot w świecie deserów, który łączy w sobie delikatność serowego kremu z intensywnym smakiem pistacji. Ta wersja klasycznego sernika zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym połączeniem składników, które harmonijnie komponują się na podniebieniu. Z nutą ziarn pistacji i subtelnością kremowego serka, ten sernik jest doskonałym wyborem na każdą okazję, dodając elegancji i wyrafinowania każdemu spotkaniu. Gotowy na wyzwanie i gotowy do podania – sernik pistacjowy zaprasza na prawdziwie kulinarne doświadczenie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96406
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 96406
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1913
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5742
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5741
Składniki
Spód 1. Do naczynia blendującego włożyć ciastka i pistacje, rozdrobnić .Przesypać do innego naczynia, odstawić. 2. Masło rozpuścić w rondelku. Rozpuszczone masło dodać do rozdrobnionych ciastek z pistacjami. 3. Przełożyć do tortownicy i dłońmi rozprowadzić po dnie i bokach, starannie dociskając do ścianek, odstawić.
Masa serowa 1. Do naczynia miksującego wlać rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, dodać śmietanę, dodać twaróg i żółtka, miksować do uzyskania jednolitej masy. 2. Masę serową przelać na przygotowany spód. 3. Tortownicą ostrożnie umieścić na drugim od dołu poziomie piekarnika. Piec 20 min 200°C, następnie obniżyć temp. do 170°C, piec 45 min. 4. Sernik w środku powinien sprawiać wrażenie półpłynnego. Tortownicę z sernikiem wyjąć odstawić do ostudzenia na ok. 2 godz.
Polewa pistacjowa i wykończenie 1. Do naczynia blendującego włożyć 150 g pistacji, rozdrobnić . Przesypać do innego naczynia, odstawić do posypania gotowego sernika. 2. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier, dawać 100 g rozdrobnionych pistacji gotować 5 min. 3. Dodać czekoladę, gotować do momentu rozpuszczenia czekolady. 4. Stężały sernik ostrożnie wyjąć z formy, polać polewą i posypać rozdrobnionymi pistacjami.
5. Sernik gotowy. 6. Smacznego.