Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik pistacjowy bije rekordy popularności. A co powiesz na jego mniej znaną wersję bez pieczenia? Jest łatwiejsza, a aromat orzechów jest w nim zdecydowanie mocniej wyczuwalny. Idealna propozycja dla wszystkich zdeklarowanych fanów pistacji.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1148
Składniki
Herbatniki pokrusz w taki sposób, aby ich konsystencja przypominała piasek. Masło rozpuść w rondelku. Połącz składniki, a następnie wyłóż nimi spód formy o średnicy ok. 22 cm. Włóż do lodówki.
Zacznij od namoczenia żelatyny w 3 łyżeczkach wody. Zostaw do napęcznienia na około 5 minut.
W tym czasie twaróg sernikowy zmiksuj krótko z kremem pistacjowym. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.
Przygotowaną wcześniej żelatynę podgrzej (w kąpieli wodnej, na bardzo małym ogniu albo ewentualnie w mikrofali) aż się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw i cały czas mieszaj ją dość energicznie. Dodaj 3 łyżki twarogu z kremem pistacjowym, a następnie całość przełóż do przygotowanej masy. Połącz.
W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno. Delikatnie wmieszaj ją do masy.
Przygotowane ciasto wylej na zrobiony wcześniej schłodzony spód.
Zrób teraz polewę. W rondelku umieść śmietankę i podgrzej ją, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw z palnika. Dodaj krem pistacjowy i cukier puder. Energicznie mieszaj aż polewa zrobi się gładka. Wylej ją na wierzch sernika pistacjowego na zimno.
Szczelnie owiń tortownicę i umieść ją w lodówce minimum na całą noc. Potem wyciągnij i udekoruj posiekanymi pistacjami.