Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki. Smaki idealnie się komponują. Idealny na święta, ale nie tylko.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 112
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2639
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107408
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2081
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 112
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2639
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107408
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2081
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. polewa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!
Sernik pistacjowy z białą polewą