U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki. Smaki idealnie się komponują. Idealny na święta, ale nie tylko.
Sernik pistacjowy z białą polewą
Składniki
- Składniki: tortownica 18 cm
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- spód:
- 100g ciasteczek maślanych,
- ok 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
- masa serowa:
- 500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
- 100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
- 3 jajka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
- ok 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
- 60g oleju kokosowego (może być masło),
- szczypta soli,
- polewa:
- 60 g białej czekolady,
- 60 ml śmietanki 36%,
- oraz:
- zmiksowane pistacje do posypania
Składniki
- Składniki: tortownica 18 cm
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- spód:
- 100g ciasteczek maślanych,
- ok 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
- masa serowa:
- 500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
- 100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
- 3 jajka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
- ok 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
- 60g oleju kokosowego (może być masło),
- szczypta soli,
- polewa:
- 60 g białej czekolady,
- 60 ml śmietanki 36%,
- oraz:
- zmiksowane pistacje do posypania

Etapy przygotowania
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. polewa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!
Sernik pistacjowy z białą polewą
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 19

Jak przyrządzisz wykwintne i aromatyczne danie obiadowe z frytkownicy beztłus...
Odsłon: 1046

Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Ryż
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 428

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1294
Ostatnio komentowane przepisy
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 19

Jak przyrządzisz wykwintne i aromatyczne danie obiadowe z frytkownicy beztłus...
Odsłon: 1046

Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Ryż
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 178

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 428

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1294


Składniki
- Składniki: tortownica 18 cm
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- spód:
- 100g ciasteczek maślanych,
- ok 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
- masa serowa:
- 500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
- 100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
- 3 jajka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
- ok 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
- 60g oleju kokosowego (może być masło),
- szczypta soli,
- polewa:
- 60 g białej czekolady,
- 60 ml śmietanki 36%,
- oraz:
- zmiksowane pistacje do posypania
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy. masa serowa: Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. polewa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!
Sernik pistacjowy z białą polewą