Mocno kokosowy sernik z pralinkami Rafaello. Polecam do kawy czy herbaty.
Sernik Rafaello
Składniki
- Spód:
- Herbatniki kokosowe - 100 g
- Masa kokosowa:
- Serek mascarpone - 250 g
- Cukier puder - ok. 220 g
- Napój mleczny o smaku kokosowym (np. Bakoma) - 1/2 szklanki
- Twaróg sernikowy - 250 g
- Biała czekolada - 200 g
- Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
- Cukier z kokosem - 1 opakowanie
- Dekoracja:
- Wiórki kokosowe
- Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie
Składniki
- Spód:
- Herbatniki kokosowe - 100 g
- Masa kokosowa:
- Serek mascarpone - 250 g
- Cukier puder - ok. 220 g
- Napój mleczny o smaku kokosowym (np. Bakoma) - 1/2 szklanki
- Twaróg sernikowy - 250 g
- Biała czekolada - 200 g
- Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
- Cukier z kokosem - 1 opakowanie
- Dekoracja:
- Wiórki kokosowe
- Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie

Etapy przygotowania
Spód: Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa kokosowa: 1. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników. 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy. 3. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 4. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu. 5. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Dekoracja Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 71

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16374
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 71

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16374



Składniki
- Spód:
- Herbatniki kokosowe - 100 g
- Masa kokosowa:
- Serek mascarpone - 250 g
- Cukier puder - ok. 220 g
- Napój mleczny o smaku kokosowym (np. Bakoma) - 1/2 szklanki
- Twaróg sernikowy - 250 g
- Biała czekolada - 200 g
- Żelatyna spożywcza - 3 łyżki
- Cukier z kokosem - 1 opakowanie
- Dekoracja:
- Wiórki kokosowe
- Pralinki kokosowe (np. Rafaello) - 1 opakowanie
Spód: Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa kokosowa: 1. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników. 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy. 3. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 4. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu. 5. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Dekoracja Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.