Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno kokosowy sernik z pralinkami Rafaello. Polecam do kawy czy herbaty.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 46
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 64
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2754
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 229
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 165
Składniki
Spód: Herbatniki układamy na dnie tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa kokosowa: 1. Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem kokosowym do podwojenia objętości (ok. 3 min). Dodajemy twaróg oraz napój kokosowy, miksujemy do połączenia się składników. 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i stopniowo dodajemy do niej otrzymany wcześniej kokosowy krem, nie przerywając mieszania. W ten sposób dodajemy ok. 5 łyżek. Łączymy z resztą białego kremu. Całość krótko mieszamy. 3. Żelatynę moczymy przez ok. 10 minut w 3 łyżkach ciepłej wody, następnie dodajemy ok. 50 ml gorącej wody. Mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. 4. Do żelatyny dodajemy po łyżce białej masy (ok. 5 łyżek), bez przerwy mieszając. Łączymy z resztą kokosowego kremu. 5. Otrzymaną masę wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
Dekoracja Po całkowitym stężeniu deseru, zdejmujemy z niego obręcz, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pralinki.