Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się czas świątecznych serników. Jeśli nie masz serca do ich pieczenia, wypróbuj przepis na sernik siostry Leokadii. Czekoladowy biszkopt na jego spodzie po prostu nie może się nie udać. Masę serową przygotujesz bez pieczenia.
Forma 25x40 cm
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Składniki
Przygotuj biszkopt. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier i cukier waniliowy. Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, dodaj do niej (wciąż nie przerywając ubijania) po jednym żółtku.
Przesiej do piany obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x40 cm. Przelej do formy ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia.
Przygotuj masę czekoladową. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Pokrusz do niego czekoladę. Gdy się stopi – wymieszaj. Dodaj śmietanę i wymieszaj ponownie.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Nasącz syropem z moreli. Posmaruj przestudzoną masą czekoladową. Złóż blaty ciasta. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Zmiksuj oba serki z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Połącz je z żelatyną, a następnie – delikatnie wmieszaj śmietanę. Przełóż masę na biszkopt. Włóż z powrotem do lodówki.
Po mniej więcej godzinie, gdy masa serowa zacznie tężeć, ułóż na niej pokrojone morele. Wstaw z powrotem do lodówki – na 3-4 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp kakao.