Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik ten przygotowałam na spotkanie rodzinne przy świątecznym stole. Sernik bardzo smaczny, o kruchym kakaowym spodzie pachnącym przyprawą do piernika połączony z puszystą masą serową. Sernik wyszedł bardzo smaczny i szybko został skonsumowany. Polecam nie tylko na święta.
mikser, miska, łyżka drewniana, papier do pieczenia, folia spożywcza, tarka,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9586
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4439
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 208
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20878
Składniki
Przepis na ciasto kruche kakaowe z przyprawą do piernika; oto link do przepisu; https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-ciasto-kruche-kakaowe-z-przyprawa-do-piernika,1996014,bozena1960.html Przygotowane ciasto kruche podzielić na dwie części , jedną wyłożyć spód blaszki o wielkości 35/24cm wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotować masę serową . Masa serowa; Żółtka oddzielić od białek , a następnie zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Cały czas miksując do masy stopniowo wsypać budynie i śmietanę. Nie przerywając miksowania dodawać porcjami ser oraz rozpuszczone ale wystudzone masło. Ubić na sztywno pianę z białek dodając również pozostawiane białka z ciasta kruchego. Już nie miksując masę białkową wmieszać drewnianą łyżką do masy serowej. Masę wlać na przygotowane ciasto , na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Sernik po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika jeszcze 30 minut, po czym wyjąc i wystudzić. Wystudzony sernik oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sernik w przekroju.
Masę serową połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto po upieczeniu.
Sernik gotowy do podania.