Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twoi goście są wielkimi fanami sernika? Zaskocz ich i przygotuj sernik sycylijski. Jego wilgotna, a zarazem ziarnista konsystencja z pewnością przypadnie im do gustu, a kandyzowana skórka pomarańczowa z nutką cytryny zapewni orzeźwienie.
Tortownica o średnicy 24 cm
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3221
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3221
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misce. Zagnieć ręką ciasto, uformuj w kulkę i owiń folią spożywczą. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
W kolejnej misce umieść ricottę i cukier. Wymieszaj oba składniki ze sobą i odstaw w chłodne miejsce. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż w niej 2/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuj je widelcem.
Ricottę z cukrem przetrzyj przez sito, dodaj migdały, kropelki czekoladowe i kilka łyżeczek soku z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj. Nadzienie wyłóż równomiernie na kruchym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nim serowe nadzienie, dobrze dociskając miejsce połączenia ciasta. Wierzch ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystygnięcia. Następnie włóż ciasto na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem, oprósz ciasto cukrem pudrem.