Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teściowe są różne, ale moja jest mistrzynią cukiernictwa. Ten sernik teściowej nie ma nic wspólnego z klasycznym wypiekiem. To cytrynowo-serowe ciasto, z wyraźną nutą ziołowego rozmarynu i słodyczą białej czekolady. Jest prawdziwym majstersztykiem!
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 958
Składniki
Przygotuj spody. Przesiej mąkę z cukrem pudrem do dużej miski. Dodaj szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w niewielką kostkę. Posiekaj je nożem na wielkość groszku. Dodaj jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto i podziel je na 2 równe części. Uformuj z nich kule i owiń je w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj każdą z części ciasta na placek o grubości 20x30 cm. Przełóż każdy z nich do formy o tych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach.
Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz blaty przez 15-20 minut, do zrumienienia. Wyjmij i ostudź spody.
Przygotuj nadzienie. Sitko wyłóż czystą gazą i umieść nad miską. Przelej do sitka jogurt grecki i podciągnij brzegi gazy, formując kulę. Odciśnij jak najwięcej płynu. Włóż go do lodówki na 1-2 godziny, aż ostatecznie pozostanie ok. 350 g odcedzonego jogurtu. W misce połącz ze sobą odsączony jogurt, serek mascarpone, cukier puder, tartą skórkę z cytryny. Wymieszaj całość mikserem do uzyskania gładkiej masy. Włóż ją do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę. Zdejmij masę i pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie przelej ją do reszty kremu. Całość wymieszaj. Rozmaryn bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy. Rozprowadź go równomiernie łyżką.
Złóż ciasto. Do formy od pieczenia włóż z powrotem jeden ze spodów. Nałóż przygotowane nadzienie serowe i rozprowadź je równomiernie łyżką. Przykryj całość drugim blatem i delikatnie dociśnij. Sernik teściowej wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.