Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Ma delikatną konsystencje i nie jest za słodki ... idealny :-)
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 57
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 243
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 57
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 243
Składniki
Spód: herbatniki rozdrobnić na piasek, masło stopić z czekoladą. Wszystko wymieszać do uzyskania "mokrego piasku". Spód tortownicy (20cm) wyłozyć papierem do pieczenia. Spód ciasteczkowy wyłożyć na dno i dobrze ugnieść. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować blenderem z 3 łyżkami cukru do uzyskania konsystencji musu. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do ostygnięcia. Śnieżkę w proszku wsypać do zimnego mleka, ubijać do momentu uzyskania bitej śmietany. Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej lub na malutkim ogniu, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Twaróg zmiksować, do przestudzonej żelatyny dodawać stopniowo 2-3 łyżki twarogu, dokładnie wymieszać. Masę z żelatyną przelać do twarogu, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać mus truskawkowy i wymieszać do połączenia się składników. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód i wstawic do lodówki na ok 30 min. Do drugiej części dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, ale ciągle płynną), ubitą sniezkę i opcjonalnie cukier puder do smaku, wymieszać do uzyskania jednolitej barwy. Na lekko stężałą masę truskawkową delikatnie wyłożyć masę czekoladową, wyrównać. Całość schłodzić do zastygnięcia obu warstw, najlepiej przez kilka godzin lub całą noc. Udekorować - oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego . Galaretkę rozpuscić w 3/4 szkl. wrzątku, schłodzoną i lekko tężejącą polać truskawki. Schłodzić. Smacznego :-)