Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy sernik w idealny na święta
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5877
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8236
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5642
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5877
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8236
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5642
Składniki
Ciasto: Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę (ok. 5 min). Nie przerywając ubijania wlej cienką strużką olej (ubijaj na niskich obrotach miksera). Resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy jajecznej, mieszając delikatnie. Ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj łyżkę kakao. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciemną część ciasta, wyrównaj.
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylej na ciemne ciasto. Na to wyłóż drugą, jasną część ciasta i wyrównaj łopatką lub łyżką. Tak przygotowane ciasto piecz przez ok. 40 min w temperaturze 170°C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Polewa: Czekoladę zalej gorącą śmietanką i odstaw na kilka minut. Następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Wylej na wystudzone ciasto i pokryj wierzch i boki ciasta.