Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik wiejski to ukłon w stronę prostoty i najlepszej jakości produktów. Tłusty ser i masło, wiejskie jaja i mąka przywieziona wprost z młyna czynią ten wypiek niezapomnianym. Sprawdzą się także składniki kupione w sklepie. Pamiętaj jednak, aby wybrać pełnotłusty ser i mąkę krupczatkę. Sekret doskonałości deseru drzemie w minimalnej ilości kruchego ciasta, dzięki czemu możesz cieszyć się kremową teksturą bogatego, kremowego sernika. Dodatek rodzynek wnosi przyjemnie słodki akcent. Taki sernik będzie idealny dla tych, którzy szukają tradycyjnych smaków w klasycznym cieście.
Blaszka: 25 x 30 cm
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 957
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 288
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 66
Polecam.
Odsłon: 957
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 288
Składniki
Na stolnicę lub roboczy blat przesiej mąkę z solą, cukrami i proszkiem do pieczenia. Wrzuć zimne masło i przesiekaj ostrym nożem albo rozetrzyj w palcach. Następnie wbij jajko i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Drugą część ciasta rozwałkuj i włóż do blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ponakłuwaj ciasto widelcem. Włóż blaszkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiecz ok. 11 minut, aby spód ładnie się zezłocił. Po czym wyjmij i odstaw do schłodzenia.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Wyjmij wszystkie produkty do przygotowania sernika odpowiednio wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Rodzynki przelej wrzątkiem i odłóż do lekkiego przestudzenia. Obtocz rodzynki w mące, wymieszaj i odstaw. Zmiel twaróg w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze i przełóż do miski. Dodaj cukier i miękkie lub roztopione masło, następnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę i cukier zupełnie się rozpuści. Wbij 4 całe jajka i 4 żółtka, znów utrzyj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wsyp obtoczone w mące rodzynki (nadmiar mąki strzep) i kandyzowaną skórkę pomarańczową (jeśli lubisz). Pozostawione 4 białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Porcje piany przekładaj do masy serowej i delikatnie, choć dokładnie mieszaj łyżką lub szpatułką. Mieszaj tylko do połączenia, aby nie zmniejszyć puszystości masy. Wyłóż masę na podpieczony spód i wyrównaj.
Schłodzone w lodówce kruche ciasto podziel na pół i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Następnie za pomocą radełka lub ostrego noża wytnij cienkie paseczki. Paseczki układaj na krzyż na wierzchu ciasta, aby powstała kratka. Roztrzep żółtko i za pomocą pędzelka posmaruj nim wierzch ciasta.
Wstaw blaszkę z sernikiem do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-55 minut (funkcja góra-dół). Po upieczeniu studź ciasto przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy sernik wiejski wyjmij z blaszki, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj. Przechowuj w chłodnym miejscu.