Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urodziny w miesiącach letnich to idealny czas na imprezę plenerową. W takiej sytuacji warto zaserwować gościom kremowy, delikatny i bardzo łatwy do zrobienia sernik wiśniowy z lekko kwaskowatymi owocami. Jest na tyle prosty do zrobienia, że uda się nawet tymi osobom, które do tej pory nie miały zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu ciast.
Tortownica 26 cm średnicy
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2502
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Lubisz cukierki czekoladowe Kasztanki? Zachwyci cię prosty deser Kasztanek –...
Odsłon: 2502
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 84
Składniki
Galaretkę wiśniową przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do stężenia. Wiśnie umyj i wydryluj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz ręcznie pałką do mieszania ciasta lub w malakserze na drobny piasek. W małym rondelku rozpuść masło i połącz je z herbatnikami. Wyłóż spód tortownicy i boki masą ciasteczkową. Tortownicę włóż do lodówki do schłodzenia.
Żelatynę rozpuść z 5 łyżkach zimnej wody i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Następnie włóż ją do mikrofalówki na 15 sekund lub do kąpieli wodnej i rozpuść tak, by temperatura nie przekroczyła 50 stopni Celsjusza.
Następnie do żelatyny dodaj mleko i wymieszaj. Do większej miski przełóż twaróg, dodaj śmietankę, cukier puder, a także cukier waniliowy. Wymieszaj wszystko. Do mleka z żelatyną dodaj 1-2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Następnie dodaj kolejne 2-3 łyżki masy serowej i ponownie wymieszaj. Czynność tę powtarzaj aż do momentu, kiedy skończy się masa serowa. Następnie do masy serowej dodaj dwie garści pokrojonych na pół wiśni i delikatnie wymieszaj.
Przełóż masę serową do tortownicy. Na wierzch sernika ułóż owoce i zalej wiśniową galaretką. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser podawaj schłodzony.