Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pieczony włoski sernik na kruchym spodzie, przyrządzony na bazie ricotty. Sernik jest aromatyczny, przyprawiony skórkami cytryny i pomarańczy oraz cynamonem. Delikatną konsystencję nadzienia przełamuje dodatek siekanej czekolady i kandyzowanej skorki pomarańczy, a smak ciasta wzmocniony jest odrobiną rumu. To tradycyjny sernik na specjalne okazje, którego smak jest wart wysiłku!
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1150
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1150
Składniki
Przygotuj ciasto kruche. Do miski z mąką dodaj cukier, szczyptę soli i zimne masło. Całość zarabiaj ze sobą nożem lub siekaczem cukierniczym do uzyskania grudek wielkości ziarnka grochu. Jajko wymieszaj z łyżką mleka i dodaj do mąki.
Zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Na początku w misce, przez minutę, następnie na blacie do momentu uformowania kuli z ciasta. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Kiedy ciasto się chłodzi, posiekaj czekoladę.
Po godzinie rozwałkuj schłodzone ciasto w duży płat o grubości 2.5 milimetra i wyklej nim dobrze natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Ciasto w blaszce włóż ponownie do lodówki.
Do miski wbij 4 jajka i rozkłóć je na gładki płyn. Posmaruj odrobiną jajka spód i brzegi ciasta, dzięki temu nadzienie nie będzie wnikać w kruchy spód. Blaszkę ponownie wstaw do lodówki.
Do reszty jajek dodaj cukier i mąkę, ubij na puszystą masę. Partiami dodaj ricottę i twaróg, za każdym razem miksuj masę do połączenia wszystkich składników.
Przypraw masę serową. W tym celu dodaj do niej startą skórkę cytryny, startą skórkę pomarańczy, cynamon i rum. Wymieszaj masę na niskich obrotach.
Dodaj do nadzienia połowę siekanej czekolady i połowę kandyzowanej skórki pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją partiami do masy serowej.
Na spód ciasta wyłóż resztę czekolady i kandyzowanej skórki. Przelej masę serową do blaszki i wyrównaj wierzch.
Ciasto piecz w temperaturze 180oC w funkcji góra dół, na środkowej półce przez 70 – 75 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na około godzinę. Po godzinie wyciągnij sernik z piekarnika i całkowicie wystudź.
Wystudzony sernik wyciągnij z blaszki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia posyp obficie cukrem pudrem.
Smacznego!