Tradycyjny, kremowy sernik z dużą ilością brzoskwiń , pianką I kruszonką.
Sernik z brzoskwiniami
Składniki
- CIASTO:
- 2½ szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 200g masła
- PIANKA:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- MASA SEROWA:
- 2 puszki brzoskwiń(masa netto 2x850g)
- ½ kostki masła
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- cukier waniliowy(16g)
- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1kg twarogu sernikowego
Składniki
- CIASTO:
- 2½ szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 200g masła
- PIANKA:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- MASA SEROWA:
- 2 puszki brzoskwiń(masa netto 2x850g)
- ½ kostki masła
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- cukier waniliowy(16g)
- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1kg twarogu sernikowego

Etapy przygotowania
CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Blaszkę o wym. 35x21cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
PIANKA: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
MASA SEROWA: Miękkie masło ucieramy z cukrami na biały krem. Dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz budyń. Następnie ser łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce i wypełniamy nim dno formy. Podpiekamy w 180°C przez 15-20min. Następnie wylewamy masę serową, kładziemy odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wykładamy ubitą pianę i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 1h w 180°C. Upieczony sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1661

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 698

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 846
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1661

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 698

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 846



Składniki
- CIASTO:
- 2½ szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- 200g masła
- PIANKA:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- MASA SEROWA:
- 2 puszki brzoskwiń(masa netto 2x850g)
- ½ kostki masła
- ¾szkl drobnego cukru do wypieków
- cukier waniliowy(16g)
- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 1kg twarogu sernikowego
CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy, dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Blaszkę o wym. 35x21cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
PIANKA: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
MASA SEROWA: Miękkie masło ucieramy z cukrami na biały krem. Dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy śmietankę, skórkę z cytryny oraz budyń. Następnie ser łyżka po łyżce. Miksujemy tylko do połączenia.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce i wypełniamy nim dno formy. Podpiekamy w 180°C przez 15-20min. Następnie wylewamy masę serową, kładziemy odsączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wykładamy ubitą pianę i ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy około 1h w 180°C. Upieczony sernik zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Super serniczek :)
Wspaniały serniczek;) najlepsze ciasto na święta 🎄
Pyszne ciasto :)
Bardzo pyszne danie, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-moja-ulubiona-szarlotka,1928364,bobby.html