Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik z brzoskwiniami to moja dzisiejsza propozycja. Kruchy spód, masa serowa, owoce i beza to połączenie idealne. Zachęcam do wypróbowania szczególnie w święta. Można upiec go również na każdą inną okazję lub po prostu do kawki :-)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5312
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2471
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 136
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5312
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2471
Składniki
Spód: białka oddzielić od żółtek. W misce przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło i całość drobno posiekać. Dodać żółtka, cukier puder i zimną śmietanę. Całość posiekać nożem, tak aby składniki połączyły się. Ciasto szybko zagnieść. Gotowe ciasto podzielić. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozwałkować podsypując mąką, tak aby ciasto pokryło dno i boki blaszki o wymiarach 24 x 35 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w zimne miejsce na czas przygotowywania masy serowej. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić na drobne kawałki.
Masa serowa: twaróg zmielić dwukrotnie lub użyć gotowego z wiaderka. Żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę przez 7 minut. Następnie do utartych żółtek dodawać po łyżce sera, za każdym razem dokładnie ucierać. Po dodaniu całego twarogu dodać sok z cytryny, rozpuszczone przestudzone masło i całość krótko wymieszać. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, przesiany przez sitko budyń i całość ponownie wymieszać mikserem. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do masy serowej i całość dokładnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec całość przełożyć na przygotowany spód. Na wierzchu ułożyć pokrojone drobno brzoskwinie.
Beza: białka (te ze spodu) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier puder i kontynuować ubijanie przez około 7 minut. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać. Gotową bezę wyłożyć równomiernie na brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach, wyjęte z zamrażalnika ciasto.
Gotowy sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w funkcji góra - dół. Piec 45 - 60 minut w zależności od piekarnika (u mnie 60 minut). Gdy sernik będzie upieczony, wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak sernik na 30 minut, pozwalając mu powoli opaść. Na koniec sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!