Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z ciasteczkami na spodzie z całych oreo to idealnie słodki deser dla miłośników tej przekąski. Nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest zdumiewająco łatwe!
Wymiary formy: 26x11 cm
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10352
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 117
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 64
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 119
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10352
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 117
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1016
Składniki
Formę do keksówki o wymiarach 26x11 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Kilka ciasteczek oreo rozdziel, delikatnie przekręcając obie części w odwrotnych kierunkach. Jeśli jakieś połamie ci się w ręku, weź nowe, a to połamane włóż do misy robota kuchennego.
Otwartymi ciasteczkami oreo wyłóż dno formy. Kilka ciasteczek odłóż do późniejszej dekoracji, a wszystkie pozostałe przenieś do misy robota kuchennego i zmiel je na drobne okruchy.
Ze śmietanki odlej połowę szklanki i wymieszaj w niej żelatynę. Odstaw do napęcznienia na 5 minut, a następnie delikatnie podgrzej i wymieszaj.
Do miski wlej pozostałą śmietankę i ubij ją na sztywno. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego i cukru pudru, cały czas mieszając, aż powstaną sztywne szczyty.
Wlej żelatynę wymieszaną ze śmietaną i całość dobrze wymieszaj, by ta rozprowadziła się równomiernie w mieszance.
Na koniec wsyp pokruszone ciasteczka oreo i ponownie wymieszaj.
Masę serowo-ciasteczkową wylej do formy i wyrównaj.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego stężenia.
Przygotuj polewę.
W garnuszku podgrzej śmietankę, ale nie zagotowuj jej.
Do dwóch żaroodpornych miseczek włóż białą i ciemną czekoladę. Zalej je śmietanką – ciemną czekoladę zalej ok. 1/3 śmietany, a białą – 2/3. Pozostaw całość na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Białą polewę wylej i rozprowadź równomiernie na wierzchu ciasta.
Ciemną czekoladą wykonaj dekoracyjne linie – na przykład za pomocą widelca lub silikonowej szpatułki.
Wierzch sernika z ciasteczkami udekoruj odłożonymi wcześniej całymi połówkami oreo.
Deser wstaw do lodówki na ok. godzinę. Podawaj na zimno.