Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dynią z pewnością jest całkowicie inny od znanych i klasycznych serników, które goszczą na naszych stołach z okazji wszystkich świąt. Jest gładki i kremowy, z wyraźnym smakiem nieco pikantniejszych przypraw. Warstwa śmietanowa przyjemnie przełamuje słodycz masy serowej.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki rozkrusz za pomocą malaksera lub tłuczka do mięsa. Wymieszaj okruchy z cukrem i przestudzonym, rozpuszczonym masłem. Wyklej spód i brzegi na wysokość ok. 4 cm tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Dynię umyj, przekrój i oczyść z nasion. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz warzywo przez 60 minut lub do miękkości.
Dynię ostudź i obierz ze skórki. Zmiksuj malakserem lub blenderem na gładką masę.
Przygotuj masę serową. W misce ubij ze sobą serek śmietankowy i cukier na gładką masę. Dodaj jajka i ubij je na najniższych obrotach miksera. Następnie dołóż 500 g puree dyniowego i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Masę serową przelej na schłodzony spód. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Sernik z dynią piecz przez 50 minut.
Przygotuj masę śmietanową. Połącz ze sobą śmietanę, cukier i wanilię na gładką masę. Wyjmij ciasto z piekarnika, rozłóż równomiernie śmietanę na masie serowej i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij i odstaw na 10 minut.
Ostrym nożem przejedź wzdłuż brzegów sernika, by go poluzować. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Rano zdejmij obręcz foremki.
Sernik udekoruj na brzegach owocami i orzechami. Posyp odrobiną cukru pudru.