Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dynią z pewnością jest całkowicie inny od znanych i klasycznych serników, które goszczą na naszych stołach z okazji wszystkich świąt. Jest gładki i kremowy, z wyraźnym smakiem nieco pikantniejszych przypraw. Warstwa śmietanowa przyjemnie przełamuje słodycz masy serowej.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki rozkrusz za pomocą malaksera lub tłuczka do mięsa. Wymieszaj okruchy z cukrem i przestudzonym, rozpuszczonym masłem. Wyklej spód i brzegi na wysokość ok. 4 cm tortownicy o średnicy 23 cm. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Dynię umyj, przekrój i oczyść z nasion. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Piecz warzywo przez 60 minut lub do miękkości.
Dynię ostudź i obierz ze skórki. Zmiksuj malakserem lub blenderem na gładką masę.
Przygotuj masę serową. W misce ubij ze sobą serek śmietankowy i cukier na gładką masę. Dodaj jajka i ubij je na najniższych obrotach miksera. Następnie dołóż 500 g puree dyniowego i wszystkie przyprawy. Całość wymieszaj do połączenia składników.
Masę serową przelej na schłodzony spód. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Sernik z dynią piecz przez 50 minut.
Przygotuj masę śmietanową. Połącz ze sobą śmietanę, cukier i wanilię na gładką masę. Wyjmij ciasto z piekarnika, rozłóż równomiernie śmietanę na masie serowej i piecz jeszcze przez 5 minut. Wyjmij i odstaw na 10 minut.
Ostrym nożem przejedź wzdłuż brzegów sernika, by go poluzować. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Rano zdejmij obręcz foremki.
Sernik udekoruj na brzegach owocami i orzechami. Posyp odrobiną cukru pudru.