Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dynią to niezwykle smaczny i atrakcyjny wizualnie wariant tradycyjnego wypieku. Koniecznie użyj do jego przygotowania prawdziwego, samodzielnie zmielonego twarogu!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1039
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4439
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 457
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2954
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38758
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1039
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4439
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 457
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2954
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38758
Składniki
Zagnieć ręcznie składniki na kruche ciasto (do uzyskania jednolitej masy). Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Posmaruj ciasto białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka), ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut (aż się zarumieni).
Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw do niego pokrojoną na kawałki dynię (oczyszczoną z miękiszu z pestkami). Piecz przez około 20-40 minut – do miękkości. Przestudzony miąższ oddziel od skórki i zblenduj na purée.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i skórką z pomarańczy. Nie przerywając miksowania dodaj masło, śmietanę kremówkę i purée. Następnie partiami dodawaj twaróg. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i wymieszaj ją ręcznie z uzyskaną masa serową.
Przelej masę do tortownicy. Wstaw ją piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 75 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik z dynią do wystudzenia w uchylonym piekarniku (dzięki temu ciasto nie opadnie). Przed podaniem sernik możesz udekorować bitą śmietaną i np. syropem klonowym.