Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dynią to niezwykle smaczny i atrakcyjny wizualnie wariant tradycyjnego wypieku. Koniecznie użyj do jego przygotowania prawdziwego, samodzielnie zmielonego twarogu!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1559
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231967
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5058
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1559
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231967
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5058
Składniki
Zagnieć ręcznie składniki na kruche ciasto (do uzyskania jednolitej masy). Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24-26 cm. Posmaruj ciasto białkiem (z użyciem silikonowego pędzelka), ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut (aż się zarumieni).
Wyjmij ciasto z piekarnika i wstaw do niego pokrojoną na kawałki dynię (oczyszczoną z miękiszu z pestkami). Piecz przez około 20-40 minut – do miękkości. Przestudzony miąższ oddziel od skórki i zblenduj na purée.
Utrzyj żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz ją z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i skórką z pomarańczy. Nie przerywając miksowania dodaj masło, śmietanę kremówkę i purée. Następnie partiami dodawaj twaróg. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek i wymieszaj ją ręcznie z uzyskaną masa serową.
Przelej masę do tortownicy. Wstaw ją piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 75 minut. Po upieczeniu pozostaw sernik z dynią do wystudzenia w uchylonym piekarniku (dzięki temu ciasto nie opadnie). Przed podaniem sernik możesz udekorować bitą śmietaną i np. syropem klonowym.