Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek bardzo delikatny z mascarpone. Jagodowe kropy nadają całemu serniczkowi super smak.
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść...
Odsłon: 5440
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 112
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 71
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 18
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 108
Do tego chleba, będziesz z przyjemnością wracać na co dzień i chętnie go jeść...
Odsłon: 5440
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 112
Gryczany makaron soba z kurczakiem w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi, po...
Odsłon: 71
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 18
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 108
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, gdy nie chce nam się zlepić możemy dodać 1 łyżkę śmietany i wstawiamy na chwilę do lodówki. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy nasze ciasto kruche i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Jak piecze się ciasto robimy masę serową , wszystkie składniki, czyli oba serki, cukier,jajka i budyń dokładnie mieszamy. Na upieczony spód wlewamy ser. Zostawiamy 3-4 łyżki sera dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na sernik łyżeczką wykładamy kupkami fioletowy ser.
Wkładamy do piekarnika na godzinkę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Możemy przykryć wierzch folią aluminiową ale ja tego nie zrobiłam i wyszedł spieczony wierzch, więc cały musiałam oblać polewą. Na niższym poziomie w piekarniku wstawiamy naczynie z wodą by serniczek był bardziej wilgotny i kremowy.
Studzimy sernik przy uchylonych drzwiach a potem do lodówki by ładnie zastygł. A to przepis na polewę, podgrzewamy śmietanę, cukier, masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Ale możemy bez polewy gdy wierzch przykryjemy i nam się nie spiecze, powinny wyjść fajne kropy fioletowe. SMACZNEGO