Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z gruszkami i korzennymi przyprawami przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Najlepiej jedna upiec go teraz, gdy trwa sezon na gruszki!
Tortownica 23 cm
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105478
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 96
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 34
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105478
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 96
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 34
Składniki
Zagnieć wszystkie składniki na spód (masło – pokrojone w kostkę) na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne. Przekrój owoce na ósemki. Roztop na patelni łyżkę masła. Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Gdy cukier zacznie się topić, włóż na patelnię gruszki i oprósz cynamonem. Smaż na średnim ogniu przez 5-10 minut (gruszki mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpaść), co pewien czas przewracając owoce na drugą stronę. Odcedź owoce z sosu, który powstał na patelni (wykorzystaj go do innego celu).
Rozwałkuj przygotowane ciasto na cienki placek. Wyłóż nim spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i dociąż suchymi nasionami fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Usuń fasolę i piecz przez kolejnych 10 minut. Wyjmij z piekarnika. Możesz go nie wyłączać.
Zmiel trzykrotnie twaróg. Jajka i pozostałe białko utrzyj z cukrem. Tak przygotowane zmiksuj z pozostałymi składnikami (śmietaną, mąką ziemniaczaną, przyprawami, zmielonym twarogiem) na gładką masę.
Przelej masę serową do formy ze spodem. Na wierzchu rozłóż równomiernie gruszki i lekko wciśnij je w masę. Wstaw sernik z gruszkami do gorącego piekarnika (180°C). Piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a gdy ostygnie, przenieś na noc do lodówki.