Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z gruszkami i korzennymi przyprawami przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Najlepiej jedna upiec go teraz, gdy trwa sezon na gruszki!
Tortownica 23 cm
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 266
Królowa grilla :)
Odsłon: 69
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 61
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Zagnieć wszystkie składniki na spód (masło – pokrojone w kostkę) na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne. Przekrój owoce na ósemki. Roztop na patelni łyżkę masła. Dodaj cukier trzcinowy i wymieszaj. Gdy cukier zacznie się topić, włóż na patelnię gruszki i oprósz cynamonem. Smaż na średnim ogniu przez 5-10 minut (gruszki mają zmięknąć, ale nie mogą się rozpaść), co pewien czas przewracając owoce na drugą stronę. Odcedź owoce z sosu, który powstał na patelni (wykorzystaj go do innego celu).
Rozwałkuj przygotowane ciasto na cienki placek. Wyłóż nim spód i boki tortownicy o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Ułóż na nim odpowiednio docięty arkusz papieru do pieczenia i dociąż suchymi nasionami fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Usuń fasolę i piecz przez kolejnych 10 minut. Wyjmij z piekarnika. Możesz go nie wyłączać.
Zmiel trzykrotnie twaróg. Jajka i pozostałe białko utrzyj z cukrem. Tak przygotowane zmiksuj z pozostałymi składnikami (śmietaną, mąką ziemniaczaną, przyprawami, zmielonym twarogiem) na gładką masę.
Przelej masę serową do formy ze spodem. Na wierzchu rozłóż równomiernie gruszki i lekko wciśnij je w masę. Wstaw sernik z gruszkami do gorącego piekarnika (180°C). Piecz przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a gdy ostygnie, przenieś na noc do lodówki.