Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z jagodami to idealny, letni deser, który można przyrządzić wyłącznie ze świeżych jagód. Dzięki temu ma wyjątkowy smak i kremową konsystencję wnętrza.
średnica formy: 20 cm
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 65
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14338
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 125
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 65
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14338
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 125
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. W misie robota kuchennego zmiel herbatniki na okruszki. Dodaj cukier i masło. Mieszaj do połączenia, kiedy konsystencja będzie przypominała mokry piasek. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. Masą wylep spód i brzegi formy, dobrze dociskając ją do dna. Wstaw spód do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 8 minut. Następnie wyjmij go z pieca i pozwól całkowicie ostygnąć.
Przygotuj masę serowo-jagodową. W misce utrzyj serek z cukrem na wysokich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj jajka, wanilię, 2 łyżki mąką, skórkę i sok cytrynowy. Mieszaj do połączenia.
Jagody umyj i dobrze osusz. Przenieś je do miski i zasyp pozostałą mąką. Wymieszaj, by całkowicie oblepiła owoce. Następnie przenieś je do miski z masą serową i delikatnie wmieszaj drewnianą szpatułką, uważając, by nie za mocno rozgnieść owoców.
Masę serowo-jagodową przenieś na chłodny już spód i wyrównaj. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz je przez 30-35 minut, aż brzegi będą przyrumienione, a środek lekko niestabilny.
Wyłącz piec i studź sernik z jagodami przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę. Następnie wyjmij go i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.