Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy sernik pieczony jaki jadłam... z przepisu Liski!
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6905
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8593
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 218
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1231
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6905
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8593
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 218
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1231
Składniki
Orzechy, herbatniki, 30g masła i 1 łyżkę cukru zagnieść lub utrzeć w malakserze). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem. wyłożyć równomiernie masę i podpiec 12 minut w temperaturze 180oC.
Pozostałe masło utrzeć z cukrem, dodawać część masy kajmakowej (350g, reszta zostanie użyta do wykonania polewy) i nadal ucierać. Wbijać po jednym jajku, następnie dodawać po łyżce ser i mąkę nie przestając ucierać jeszcze przez kilka minut.
Masę wylać na podpieczony spód i piec około godziny w temperaturze 170oC. Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy całkiem ostygnie, przygotować polewę.
170g masy kajmakowej zagrzać w garnuszku z 3 łyżkami mleka, aż stanie się bardziej płynna, bez grudek (wg Liski, gdyby pojawiły się grudki, należy je zmiksować). Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy polewa trochę przestygnie, polać nią ciasto.