Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik, sernik i cytrusy, to dla mnie składniki kojarzące się z Bożym Narodzeniem. Postanowiłam więc, wszystko, co kocham połączyć w jedną smakowitą postać. Tak też powstał sernik z lemon curd na pierniczkowym spodzie! :) Połączenie słodyczy i kwaśnego smaku komponuje się idealnie. Może i na Waszym świątecznym stole stanie ten pyszny sernik? Ja zachęcam z całego serca! :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5276
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5053
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
Przepis na lemon curd: 3 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 50 g masła Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok. W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania. Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).
Przygotowujemy lemon curd zgodnie z przepisem. Odstawiamy do przestudzenia. Pierniki mielimy na puder, masło rozpuszczamy i mieszamy z piernikami. Masą wykładamy dno tortownicy (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i mieszamy razem dokładnie, ale krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylewamy na spód pierniczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez co najmniej godzinę. Następnie wyciągamy sernik, studzimy i wierzch smarujemy kremem lemon curd. Przechowujemy w lodówce.