Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z makiem to nieoczywiste połączenie, które zaskoczy twoich gości. Smakuje wybornie, ponieważ łączy różne warstwy: kruchego ciasta, wilgotnego maku oraz aksamitnej masy serowej. Nie jest trudny w wykonaniu i przepis został stworzony tak, aby nie obciążyć ciasta różnymi dodatkowymi polewami. Ta wyrazista w smaku prostota broni się sama smakiem i absolutnie pyszna!
Tortownica, większa miska, łyżka
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4315
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2363
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3527
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4315
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74394
Składniki
Masło wyłóż wcześniej, aby nieco zmiękło. Do dużej miski wsyp mąkę oraz cukier puder. Dodaj żółtko, śmietanę, a także szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto ugniataj rękoma. Gdy masa będzie gotowa, przełóż ją na blat i rozwałkuj na cienkie ciasto, a następnie przełóż do okrągłej formy. Włóż ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
Ubij białka na sztywno. Gotową masę makową przełóż do większej miski i połącz z żółtkiem oraz ubitą wcześniej masą. Masa nie może być zbyt rzadka, uważaj, ile dodajesz białka. Taką masę przełóż na ostudzony spód.
Przygotuj masę serową. W misce połącz składniki na masę. Wymieszaj sernik z wiaderka z jajkami, mąką, cukrem i opcjonalnie dla smaku cukrem wanilinowym. Opcjonalnie możesz dodać kilka łyżek mascarpone.
Masę serową przełóż na masę makową i wyrównaj.
Tak przygotowany sernik wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Nie zwiększaj temperatury! Piecz godzinę. Zwróć uwagę czy wierzch się zarumienia, powinien mieć lekko zarumienioną skórkę. Po upieczeniu ostudź sernik. Najlepiej smakuje, gdy trochę poleży. Smacznego!