Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest bardzo orzeźwiający i idealnie się sprawdza jako deser do kawy;). Jest z mango i mandarynkami na kruchym spodzie z szybką bezą kokosową:).
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 32
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 43
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 32
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 43
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 45
Składniki
Spód ciasta: Ciastka zmiksować z masłem i wyłożyć na dno tortownicy. Spód włożyć do lodówki.
Masa z mango i mandarynek: Żelatynę namoczyć w 70 ml zimnej wody przez około 10 minut. Następnie podgrzać, ale nie gotować i pozostawić do wystudzenia. Mango obrać i zmiksować z mandarynkami na gładką masę. Twaróg zmielić lub zmiksować, aby był gładszy. Do twarogu przełożyć ser, serek mascarpone, zmiksowaną masę owocową, startą skórkę z cytryny, wsypać cukier i wlać chłodną żelatynę. Całość wymieszać. Masę włożyć na około 10-15 minut do lodówki.
Po tym czasie masę przełożyć do formy i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia na około 3-4 godziny.
Płyta kokosowa: Na suchej patelni uprażyć kokos na złoty kolor. Białka ubić na sztywno, po czym dodawać stopniowo cukier partiami, aby się rozpuścił. Na koniec wmieszać delikatnie kokos. Bezę rozłożyć równomiernie na blasze nadając jej kształt koła o średnicy tortownicy. Bezę piec w temperaturze 160 stopni Celcjusza przez około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celcjusza i suszyć około 30 minut. Pozostawic do wystudzenia. Na koniec delikatnie przenieść nią i połozyć na masę serową.
Sernik jest gotowy:) Smacznego:)!!!