Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz nowych przepisów, a jesteś fanem klasycznych i tradycyjnych wypieków, to wypróbuj nasz sernik z mleka w proszku. Smakuje obłędnie!
Tortownica o średnicy ok. 19 cm.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 197
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 526
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 197
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 215
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1312
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 526
Składniki
Masło roztop i odstaw do delikatnego przestygnięcia.
Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj roztopione i przestudzone masło, mleko, sok z cytryny oraz mleko w proszku. Zmiksuj krótko do połączenia składników.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do masy i wymieszaj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek i połącz składniki.
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 19 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz jeszcze ok. 40-50 minut – do zarumienienia wierzchu.