Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz nowych przepisów, a jesteś fanem klasycznych i tradycyjnych wypieków, to wypróbuj nasz sernik z mleka w proszku. Smakuje obłędnie!
Tortownica o średnicy ok. 19 cm.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 621
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 866
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 406
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 621
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 866
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 406
Składniki
Masło roztop i odstaw do delikatnego przestygnięcia.
Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj roztopione i przestudzone masło, mleko, sok z cytryny oraz mleko w proszku. Zmiksuj krótko do połączenia składników.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj do masy i wymieszaj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek i połącz składniki.
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 19 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 170°C i piecz jeszcze ok. 40-50 minut – do zarumienienia wierzchu.