Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zrobiłam na herbatnikach i oblałam go po upieczeniu czekoladą. Sernik wyszedł smaczny, bardzo delikatny, mięciutki i lekko puszysty.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 52
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 123
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 52
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 560
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 123
Składniki
Składniki do przygotowania sernika ogrzałam do temperatury pokojowej, wyjmując je wcześniej z lodówki. Dużą blaszkę o wymiarach ok. 25x35cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyłam ciasto obok siebie herbatniki. Żółtka oddzieliłam od białek. Ser zmiksowałam z żółtkami, budyniami w proszku i cukrem waniliowym. Do masy serowej dolałam cienkim strumieniem olej i miksowałam do połączenia. Następnie wsypałam partiami mleko w proszku i również miksowałam do połączenia składników. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek wsypałam partiami cukier kryształ i miksowałam aż piana stała się błyszcząca, lekko ciągnąca a cukier całkowicie się w niej rozpuścił i nie chrzęścił. Do ubitej piany z białek i cukru dodawałam na przemian masę serową i mleko z kartonu i mieszałam aż składniki się również połączyły. Powstała bardzo rzadka, lejąca masa serowa, którą przelałam do przygotowanej blaszki, uważając aby ciastka nie wypłynęły. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik wystudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik polałam polewą, którą przygotowałam z czekolady i śmietany. A dokładnie, śmietanę podgrzałam w rondelku i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Mieszałam ją aż czekolada się rozpuściła w śmietanie. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto i posypałam wiórkami kokosowymi. Sernik schłodziłam w lodówce, aby czekolada zastygła i sernik się lepiej kroił.