..smaczny lekki i puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością ten sernik każdemu się uda. Sernik na dużą blachę 24x35cm
sernik z mlekiem w proszku
Składniki
- masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. mleka w proszku
- szczypta soli
- polewa: 100g masła
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany - 18%
- ok 21 herbatników
Składniki
- masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. mleka w proszku
- szczypta soli
- polewa: 100g masła
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany - 18%
- ok 21 herbatników

Etapy przygotowania
Blachę wykładamy papierem do pieczenia; na spodzie układamy herbatniki.
Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy; następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, wsypujemy mleko w proszku, wszystko mieszamy żeby nie było grudek. Na końcu wlewamy mleko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubitą pianę należy delikatnie wmieszać do masy serowej, najlepiej robić to łyżką.
Gotową masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.
Gdy sernik przestygnie należy zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu; wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Sernik smarujemy polewą.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
- 1 szkl. cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3/4 szkl. oleju
- 1,5 szkl. mleka
- 1 szkl. mleka w proszku
- szczypta soli
- polewa: 100g masła
- 0,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany - 18%
- ok 21 herbatników
Blachę wykładamy papierem do pieczenia; na spodzie układamy herbatniki.
Ser, żółtka, cukier waniliowy i budyń miksujemy; następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, wsypujemy mleko w proszku, wszystko mieszamy żeby nie było grudek. Na końcu wlewamy mleko.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane, następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy. Ubitą pianę należy delikatnie wmieszać do masy serowej, najlepiej robić to łyżką.
Gotową masę wylewamy na herbatniki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. godzinę, gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać, można przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do wystygnięcia.
Gdy sernik przestygnie należy zrobić polewę, masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu; wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy kakao dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy. Sernik smarujemy polewą.
Bajeczny serniczek <3
Wygląda smakowicie