Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm. Masa: Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do stężenia. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godz.