Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z pianką bezową to wypiek nie tylko pyszny, ale i efektowny. Bolączką „zwykłych” serników często jest przypieczony wierzch. W tym przypadku ciasto ozdobi śnieżnobiała beza ze złocistymi kropelkami „rosy”.
Forma 25x40 cm
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7016
Polecam szybki prosty przepis na gorącą Babkę Wiśniową
Odsłon: 195
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 7016
Składniki
Połącz na stolnicy składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone w kostkę) i energicznie zagnieć. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy o wymiarach 25x40 cm. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika (możesz go nie wyłączać).
Połącz mleko z proszkiem na budyń (do rozpuszczenia proszku) i esencją waniliową. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka (2 całe i 4 żółtka) z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodaj zmielony twaróg. Następnie wlej mleko z budyniem, a na koniec – olej.
Przelej masę twarogową do formy z podpieczonym spodem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 150°C.
Gdy sernik będzie się piekł, ubij białka na sztywną pianę. W czasie ubijana stopniowo dodaj cukier. Gdy piana stanie się gęsta i lśniąca, wyłóż ją na sernik (po 45 minutach pieczenia) i rozprowadź równomiernie z pomocą szpatułki z ząbkami (tak, by w piance powstały rowki). Wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz jeszcze przez 15 minut. Wyjmij sernik z piekarnika od razu po upieczeniu.