Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki uwielbiam, ale to już wiecie. Mam sporą kolekcję różnych przepisów. Ale jak natknęłam się na ten z pierniczkami w środku, zwłaszcza że przepis podobny jest do mojego sernika z polewą czekoladową, spróbowałam i nie żałowałam :) Choć nie ukrywam, że jest dość słodki. Upiekłam go na dużej blasze (będzie niższy) lub jeśli chcemy mieć wysoki wystarczy kwadratowa blacha lub tortownica (trzeba tylko go dłużej piec).
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 76
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 509
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 238
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 76
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 509
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 238
Składniki
Ser biały mielimy (lub używamy gotowego zmielonego). Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niej zmielony ser. Masło stapiamy i lekko studzimy. Wlewamy do masy serowej, dosypujemy budyń (proszek - bez cukru) oraz mąkę. Mieszamy, na samym końcu dodając ubitą pianę. Połowę masy wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, rozkładamy pierniki w czekoladzie i zalewamy pozostałą masą serową. Jeżeli chcemy mieć wyższy budyń, używamy tortownicy lub kwadratowej formy (24-25 cm - czas pieczenia może się trochę wydłużyć), a jeśli może być niższy - jak mój - korzystamy z prostokątnej blachy. Sernik pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 min. (aż wierzch będzie złocisty). Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. Lub zostawiamy bez polewy. Smacznego!