Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie orzechowo kakaowe ciasto z serem a w nim zatopione ptasie mleczko.
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 43
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 43
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 338
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 755
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 770
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 43
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 43
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 338
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 755
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 770
Składniki
Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 35- 40 minut w 170 - 180 st C. Ciasto kakaowe: Najpierw ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukier aż do wyczerpania oraz po 1 żółtku. Mąki razem z kakao, proszkiem i sodą przesiewamy, mieszamy. Wsypujemy do ciasta na 2 razy i delikatnie mieszamy łyżką. Wlewamy do takiej samej blaszki jak ciasto orzechowe, pieczemy w 170- 180 st. C ok 30 minut. Ser: W dużym garnku topimy masło, dodajemy cukier, żółtka i ser. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, co jakiś czas mieszamy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, w mleku mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć.
Przekładanie: Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko. Zalewamy pozostałym serem i przykładamy ciastem kakaowym. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce do stężenia, najlepiej na całą noc. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Smacznego :) Składniki na blachę o wym. 25/35 cm