Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy spróbowałam na Wielkanoc sernika z rosą u znajomych, postanowiłam go upiec. Przepis był u mamy w zeszycie od dawna, ale jakoś nigdy nie odważyłyśmy się go zrobić. Szkoda, bo wyszedł na prawdę pyszny i z pewnością zagości na naszym stole na stałe :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3813
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 744
Składniki
Wykonanie spodu ciasta: 1 1/2 szkl. mąki, masło, 3 żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem. Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!
Wykonanie bezy: Do miksera wlać 7 białek. Ubijać 8-10 minut, powoli wsypując 1szkl. cukru.
Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!