Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy spróbowałam na Wielkanoc sernika z rosą u znajomych, postanowiłam go upiec. Przepis był u mamy w zeszycie od dawna, ale jakoś nigdy nie odważyłyśmy się go zrobić. Szkoda, bo wyszedł na prawdę pyszny i z pewnością zagości na naszym stole na stałe :)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 140
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 244
Składniki
Wykonanie spodu ciasta: 1 1/2 szkl. mąki, masło, 3 żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem. Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!
Wykonanie bezy: Do miksera wlać 7 białek. Ubijać 8-10 minut, powoli wsypując 1szkl. cukru.
Wykonanie masy serowej: Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!