Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z rosą to efektowne ciasto idealne na każdą okazję: do niedzielnej kawy, na święta lub spodziewając się niespodziewanych gości. Fot. Canva/PingPongCat
Okrągła forma o średnicy 32 cm
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 222
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 93
Składniki
Do miski lub na stolnicę przełóż wszystkie składniki na kruche ciasto. Początkowo siekaj masło nożem, potem zagnieć wszystko na jednolitą masę. Odstaw ją na ok. 15 minut do lodówki.
Foremkę do pieczenia nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Dno i ścianki foremki wyłóż zimnym ciastem kruchym. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. Celsjusza piekarnika i piecz przez 10 minut.
W dużej misce przygotuj masę serową. Ubijaj całe jajka i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej i białej masy. Dodawaj partiami ser. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z budyniami i powoli wlewaj do sera. Na końcu dodaj olej. Mieszaj do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka.
Masę serową przelej do foremki z podpieczonym kruchym ciastem. Wstaw całość do piekarnika, na 180 st. Celsjusza i piecz 50-60 minut, do momentu aż masa się zetnie.
Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia masy serowej, ubij na sztywno białka z dodatkiem soli przeznaczone do pianki bezowej. Dodawaj partiami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut.
Piankę wyłóż równomiernie na gorący i ścięty sernik. Za pomocą patyczka zrób fale i nacięcia, w których będzie gromadziła się rosa. Ciasto włóż do piekarnika na 150 st. i piecz przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnij i ostudź. Pierwsze krople rosy zaczną pojawiać się po ok. 10-15 minutach.