Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego na deser niż puszysty i lekki sernik. Kremowa masa z twarogu dosłownie rozpływa się w ustach, a kruchy spód sprawia, że całość jest bardziej maślana i przepyszna w smaku. Sernik z rosą, na tle innych wypieków tego typu, wyróżnia się jednak przede wszystkim bezową pianką i małymi kropelkami na wierzchu ciasta.
Rosa powstaje tylko wtedy, gdy masa twarogowa zawiera tłuszcz. Musi być kremowa, raczej rzadka, koniecznie z dodatkiem oleju. Rosa bierze się również z dodatku sporej ilości cukru do ubitych białek. Bezowa pianka na wierzchu ciasta piecze się krótko, a po wyjęciu z piekarnika - skarmelizowany cukier ucieka na powierzchnię, tworząc krople rosy.
Okrągła forma o średnicy 32 cm
Nawet mimo sprawdzonego przepisu na sernik z rosą, który zawsze wychodzi, nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Zastanawiasz się, dlaczego na serniku nie pojawiła się rosa? Po pierwsze, pamiętaj, żeby dać jej czas - pierwsze cukrowe kropelki mogą wydostać się na powierzchnię ciasta nie wcześniej niż po godzinie. Po drugie, zwróć uwagę, czy dobrze upiekłeś ciasto i masę serową (mogą być nawet nieco zarumienione). Jeśli nie, to sernik wchłonie całą rosę. Po trzecie, ważna jest też spora ilość cukru dodanego do ubitych białek (to w końcu on się karmelizuje). Piankę bezową trzeba podpiec na złoty kolor, ale tylko przez chwilę - żeby roztopiony cukier miał szansę wydostać się na powierzchnię, tworząc krople.
Choć prawie każdy sernik można przechować na później w zamrażalniku, to niestety sernika z rosą nie można mrozić. O ile masę serową oraz kruchy spód dałoby się zamrozić, o tyle problematyczna jest beza. Włożona do chłodu szybko by się rozwarstwiła i straciła lekką konsystencję. Sernik trzymaj więc do kilku dni w lodówce. W ostateczności, pokrój go na porcje, usuń piankę bezową i zawiń w folię. W taki sposób przechowuj sernik maksymalnie do 2-3 miesięcy w zamrażalniku.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 150
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1276
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4420
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 150
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1276
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4420
Składniki
Do miski lub na stolnicę przełóż wszystkie składniki na kruche ciasto. Początkowo siekaj masło nożem, potem zagnieć wszystko na jednolitą masę (krótko, aby nie ogrzać masła). Odstaw ją na ok. 15 minut do lodówki.
Foremkę do pieczenia nasmaruj masłem i posyp bułką tartą. Dno i ścianki foremki wyłóż zimnym ciastem kruchym. Ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 10 minut.
W dużej misce przygotuj masę serową. Ubijaj całe jajka i żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodawaj partiami ser. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z budyniami i powoli wlewaj do sera. Na końcu dodaj olej. Mieszaj do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka.
Masę serową przelej do foremki z podpieczonym kruchym ciastem. Wstaw całość do piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz 50-60 minut, do momentu aż masa się zetnie.
Na kilkanaście minut przed końcem pieczenia masy serowej ubij na sztywno białka z dodatkiem soli (przeznaczone do pianki bezowej). Dodawaj partiami cukier i ubijaj przez kolejne 5 minut.
Piankę wyłóż równomiernie na gorący i ścięty sernik. Za pomocą patyczka zrób fale i nacięcia, w których będzie gromadziła się rosa. Ciasto włóż do piekarnika na 150 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu od razu wyciągnij i ostudź. Pierwsze krople rosy zaczną pojawiać się najwcześniej po ok. 10-15 minutach.