Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej ogromnej puszystości. Z wyglądu przypomina nieco gąbeczkę - ma niezwykle delikatną konsystencję i smak. Choć sernik japoński z wiśniami mógłby po prostu być tym klasycznym wypiekiem z dodatkiem owoców, to wcale tak nie jest. Japońskie ciasto wiśniowe to połączenie mocno czekoladowego spodu, delikatnej, śmietankowej masy i frużeliny z wiśniami. Nie ma więc nic wspólnego z sernikiem japońskim. Jego nazwa najprawdopodobniej nawiązuje do użytych owoców - w końcu Japonia to Kraj Kwitnącej Wiśni.
Jak zrobić sernik japoński z wiśniami? Na początku trzeba upiec czekoladowe brownie. W tej recepturze jest wyjątkowo puszyste i lekkie. W następnym kroku należy przyrządzić delikatny krem śmietankowy, a na końcu frużelinę z wiśniami. Ciasto musi tężeć w lodówce, więc warto je przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem.
Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 24 cm
Interesujesz się japońską kuchnią, która słynie również z deserów? Choć sernik japoński z wiśniami tylko nazwą nawiązuje do Kraju Kwitnącej Wiśni, to w samym azjatyckim państwie można znaleźć naprawdę wiele pysznych słodyczy. Wszystkie z nich łączy dbałość o estetykę i lekkość. Do najpopularniejszych deserów z Japonii należą:
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Smaczne danie :)
Odsłon: 287
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 181
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4448
Smaczne danie :)
Odsłon: 287
Składniki
Przygotuj brownie: masło rozpuść w rondelku, wsyp kakao i dodaj czekoladę. Podgrzewaj i mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
Rozdziel żółtka od białek do dwóch głębszych misek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, ciągle miksując.
Do miski z żółtkami wlej przestudzoną masę czekoladową. Wymieszaj łyżką lub trzepaczką. Przełóż ostrożnie pianę z białek i delikatnie połącz, łyżką lub szpatułką - tylko do połączenia w jednolite ciasto.
Blaszkę 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotuj masę śmietankową. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj po łyżce serka mascarpone, ciągle miksując. Włóż do lodówki, aby masa stężała. Krem wyłóż na całkowicie wystudzone brownie. Wyrównaj.
Zrób frużelinę owocową. Wiśnie z cukrem przełóż do garnka i zagotuj. Odlej 1/4 szklanki soku spod wiśni. Wsyp do niego mąkę ziemniaczaną i rozmieszaj. Zdejmij garnek z palnika, wlej sok z mąką i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku, wlej do garnka i ponownie zamieszaj. Odstaw frużelinę do przestudzenia.
Gdy frużelina będzie chłodna, wylej na wierzch ciasta. Sernik japoński z wiśniami wstaw z powrotem do lodówki - na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.