Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z truskawkami i mascarpone to wyjątkowo smaczny, kremowy wariant sernika na zimno. Można przygotować go na dowolnym spodzie (np. biszkoptowym), ale w upalne dni znacznie milej (i szybciej) jest postawić na wariant bez pieczenia, czyli z wykorzystaniem herbatników.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2210
Polecam.
Odsłon: 427
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 632
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1977
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 37
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2210
Polecam.
Odsłon: 427
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 632
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1977
Składniki
Wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm herbatnikami. Puste przestrzeni zapełnij odpowiednio dociętymi kawałkami ciasteczek. Możesz też rozgnieść je widelcem i zasypać okruszynami miejsca, w których brakuje herbatników.
Truskawki umyj, usuń szypułki i zblenduj z cukrem na mus. Żelatynę dokładnie rozpuść (tak, by nie powstały grudki) w gorącej wodzie i poczekaj, aż nieco przestygnie. Co jakiś czas zamieszaj.
Śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Połącz serki waniliowe z mascarpone na jednolitą masę. Delikatnie wymieszaj z bitą śmietaną.
Dodaj 2 łyżki masy do ¾ ilości żelatyny i dokładnie wymieszaj. Dodaj kolejne dwie łyżki, wymieszaj, po czym rozprowadź żelatynę równomiernie w masie serowej. Resztę żelatyny połącz z musem truskawkowym (dokładnie wymieszaj).
Ostrożnie przełóż masę serową do wyłożonej herbatnikami tortownicy (jeśli wlejesz zbyt gwałtownie, poprzesuwają się herbatniki). Na masę wyłóż mus truskawkowy i zamieszaj lekko patyczkiem od szaszłyków (możesz „narysować” fantazyjne wzory). Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).