Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki trzeba wykorzystać maksymalnie, a jego ukoronowaniem jest ten pyszny sernik z truskawkami na zimno. Serek mascarpone jest tutaj kluczem, ponieważ stabilizuje bitą śmietanę i sprawia, że ten specjał smakuje jak wykwintny deser wprost z cukierni z gwiazdką Michelin. Lubisz sernikowe wariacje i smak czekolady? Podziel masę sernika na pół i dodaj do jednej części dwie łyżki kakao lub rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
Tortownica o średnicy 25 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19943
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 506
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 557
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6978
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243970
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19943
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 506
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 557
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6978
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243970
Składniki
Umyj truskawki, oderwij szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wbij żółtka do miski i utrzyj z cukrem. Powoli dolewaj olej oraz dodawaj po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (zmniejszając obroty miksera). Przelej ciasto do okrągłej formy (ok.25 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30-40 minut w 180°C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Rozpuść galaretkę w szklance wrzątku i odstaw do przestygnięcia. Wyjętą z lodówki śmietanę ubij na wysokich obrotach dodając cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone. Masa powinna być puszysta i aksamitna. Dla zrównoważenia smaku możesz dodać kilka kropli soku z cytryny.
Wyjmij ciasto z formy, oderwij papier do pieczenia i włóż jeszcze raz do tej samej tortownicy, uprzednio wysmarowanej masłem. Na podpieczony spód wyłóż śmietanowo-serowy krem, a na nim ułóż truskawki jedna przy drugiej. Zalej ciasto tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto podawaj schłodzone, pokrojone trójkąty.