Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych ciast, które ekspresowo znika ze stołu. Sernik z wiśniami nie tylko pięknie się prezentuje na stole, ale też jest zaskakująco prosty do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, które najpewniej już znajdują się w waszej kuchni. Warto zapamiętać ten przepis jeszcze z jednego powodu: jest wyjątkowo łatwo podatny na modyfikacje. Niekoniecznie musi być to wyłącznie sernik z wiśniami: zastąp je innymi owocami, a otrzymasz równie spektakularne ciasto.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22901
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4829
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22901
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1866
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4829
Składniki
Przed przygotowaniem ciasta, nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz.
Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj kakao, cukier, proszek do pieczenia, sól i pokrojone na drobno zimne masło. Wszystko mieszaj mikserem aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj jajko i ponownie ucieraj ciasto na gładką masę. Podziel je na dwie części, jedną większą od drugiej. Większą z nich pokrój na plasterki i wyłóż nimi spód formy i mały rant boków tortownicy. Resztę ciasta odłóż.
Do drugiej miski włóż twaróg sernikowy, cukier oraz budyń w proszku. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i ponownie wszystko zmiksuj do połączenia składników. Gotową masę serową wyłóż na spód tortownicy. Następnie na jej wierzchu ułóż wiśnie pokrojone na pół. Resztę ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Po ostudzeniu można jeść, ale można też wstawić ciasto do lodówki, by masa serowa nieco stężała.