Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki to moje ulubione ciasta, ten swoim wyglądem przypomina słynną babkę o nazwie zebra - jest jednak o niebo lepszy w smaku :-)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11816
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6748
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5572
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 152
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4353
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11816
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6748
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5572
Składniki
Z mąki, żółtek, masła i cukru pudru zagniatamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Spód wyklejamy ciastem.
Ser, stopione masło, przesiane mąki, cukier oraz przyprawę do sernika miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz białko. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na środek ciasta naprzemiennie wylewamy po 2 łyżki masy białej i z dodatkiem kakao.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° i pieczemy ok 70-85 minut ( do chwili aż całość będzie ścięta). Wierzch możemy według upodobania polać polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.