Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki to moje ulubione ciasta, ten swoim wyglądem przypomina słynną babkę o nazwie zebra - jest jednak o niebo lepszy w smaku :-)
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1805
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8371
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253427
Polecam.
Odsłon: 1458
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1805
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8371
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 753
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253427
Polecam.
Odsłon: 1458
Składniki
Z mąki, żółtek, masła i cukru pudru zagniatamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Spód wyklejamy ciastem.
Ser, stopione masło, przesiane mąki, cukier oraz przyprawę do sernika miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz białko. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na środek ciasta naprzemiennie wylewamy po 2 łyżki masy białej i z dodatkiem kakao.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° i pieczemy ok 70-85 minut ( do chwili aż całość będzie ścięta). Wierzch możemy według upodobania polać polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.