Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniki to moje ulubione ciasta, ten swoim wyglądem przypomina słynną babkę o nazwie zebra - jest jednak o niebo lepszy w smaku :-)
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 313
Składniki
Z mąki, żółtek, masła i cukru pudru zagniatamy gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Spód wyklejamy ciastem.
Ser, stopione masło, przesiane mąki, cukier oraz przyprawę do sernika miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo po jednym jajku oraz białko. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na środek ciasta naprzemiennie wylewamy po 2 łyżki masy białej i z dodatkiem kakao.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° i pieczemy ok 70-85 minut ( do chwili aż całość będzie ścięta). Wierzch możemy według upodobania polać polewą czekoladową lub pospać cukrem pudrem.