Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty sernik na kruchym spodzie. Lekki i delikatny. Wygląda pięknie, jest ozdobą każdego stołu.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 59
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 59
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 562
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiewam przez sitko na stolnicę, dodaje cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli tworząc górkę. Na szczycie górki robię dołek i dodaję jajko i żółtka. Następnie dodaję masło, które siekam łącząc ze wszystkimi składnikami. Ciasto szybko zagniatam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, a następnie dno foremki wylepiam ciastem. Powierzchnię ciasta nakłuwam widelcem. Piekę 10 minut w 180 st. C.
Masa serowa. W dużej misce ucieram żółtka, jajka i cukier do momentu powstania jednolitej masy. Następnie porcjami dodaję biały ser. W osobnym naczyniu łączę budyń z mlekiem. Budyń z mlekiem dodaję do serowej masy miksując na małych obrotach. Nie przerywając miksowania, wlewam cienką stróżką olej roślinny. Powstanie bardzo rzadka masa. Na podpieczone ciasto wlewam masę serową. Piekę w 180 stopniach C przez 45 minut. po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sernika, zabieram się za białkową piankę.
Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie, wciąż miksując dodaję cukier - robię to porcjami. Wciągam ciasto z piekarnika, temperaturę pieczenia zmniejszam do 150 stopni C. Na sernik wylewam bezową piankę, wyrównuję powierzchnię. Piekę około 15 minut w 150 stopniach C.