Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik? A może jabłecznik? Jeśli nie możesz się zdecydować, jakie ciasto dziś upiec, lekki, kremowy serniko-jabłecznik będzie idealnym rozwiązaniem.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Składniki
Połącz w dużej misce mąkę pszenną, pokrojone w kostkę masło, cukier puder, 1 żółtko i 2 łyżki śmietany. Energicznie zagnieć na gładkie ciasto. Uformuj z niego dwie kule – dużą (na spód) i małą (na kruszonkę). Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Wyłóż większą kulą ciasta dno formy o wymiarach około 25x25 cm. Posmaruj ciasto pozostałym białkiem jajka i ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Gdy ciasto się zarumieni, blachę z piekarnika, nie wyłączając go.
W międzyczasie oddziel białka od żółtek pozostałych jajek. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Połącz ją z mąką ziemniaczaną i skórką otartą z cytryny. W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg z resztą śmietany. Połącz obie masy.
Obierz jabłka, przekrój na połówki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój połówki jabłek na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach małą kulkę ciasta.
Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp do nich resztę cukru. Gdy cukier się rozpuści, delikatnie wymieszaj pianę z białek z masą twarogową. Przelej ją na podpieczony spód. W masie poutykaj równomiernie kawałki jabłek. Na wierzchu rozsyp starte na tarce ciasto.
Wstaw ciasto z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem oprósz serniko-jabłecznik cukrem pudrem.