Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii.
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Składniki
Wykonanie ciasta: Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową i makową ).
Wykonanie masy serowej: Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki.Kończymy miksowanie.
Przygotowanie masy makowej: Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na ciasto.
Wykonanie sernika: Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy warstwę masy makowej i na warstwę masy makowej nakładamy masę serową. Równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wykonanie polewy czekoladowej: Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.
Sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!!!