Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam mój uproszczony sero-makowiec bo przygotowany z gotowej masy makowej. Jest to ciasto trochę pracochłonne, ale za to bardzo smaczne więc warto go upiec. Jeżeli lubimy serniki i makowce to tu mamy 2 w jednym.
blaszaka, mikser, miska, folia spożywcza , wałek, widelec,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Z mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru pudru oraz żółtek zagnieść ciasto, wyrobić na gładką, jednolitą masę, a następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, nakłuć widelcem i podpiec 10 -15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą). Gotową masę makową wymieszać z jajkiem i bułką tartą.(można dodać jeszcze dodatkowo bakalii). Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać żółtka , a następnie partiami ser. Następnie do masy dodać kilka kropel olejku migdałowego i budyń wymieszać. Na koniec ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą serową. Na podpieczony spód rozłożyć masę makową wyrównać, na nią wylać masę serową, równomiernie rozprowadzić po całości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu górę ciasta polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 50 ml śmietany 30 %. wielkość blaszki 23/34 cm